SV-Digitaal

Screenshot tijdbalkKO exkat

Voor de leerlingen kan een licentie voor SV-Digitaal worden aangeschaft. Klik hier voor informatie over de aanschaf van SV-Digitaal. Met het leerlingen-account kunnen de leerlingen gebruikmaken van de (interactieve) opdrachten en aanvullende items die in het Handboek en Activiteitenboek zijn aangegeven.

Via overzichten per hoofdstuk vinden zij gemakkelijk hun weg naar de opdrachten of andere items. Er zijn verschillende soorten opdrachten met verschillende mogelijkheden voor zelf-controle of controle door de docent. Er zijn ook opdrachten waarbij een klassikale afronding de voorkeur heeft.

 

 

Soorten opdrachten

Sommige opdrachten zijn vooral bedoeld om de leerlingen zelfstandig met de leerstof te laten bezig zijn, bijvoorbeeld ter voorbereiding van een proefwerk. In de klas hoeft aan deze opdrachten eventueel geen aandacht te worden besteed. Want binnen de opdracht wordt aan de leerlingen de mogelijkheid geboden hun antwoorden te vergelijken met het antwoord van de auteurs. De leerlingen die deze opdrachten doen, vergroten hun kans op een goed proefwerkcijfer. De docent moet dit soort opdrachten wel voor de leerlingen plannen.

Hieronder enkele voorbeelden aanklikbaar:

In de tijd plaatsen - Wie en wat hoort waar? Van wigwam tot wolkenkrabber

Begrippen uit de Middeleeuwen, een puzzel

Memory-Plus: Spelen met beelden uit de Nieuwe Tijd

Alle opdrachten die training in vaardigheden beogen, zijn gekoppeld aan waardevolle historische informatie. De opdrachten kunnen door de leerlingen individueel of groepsgewijs in korte tijd worden gedaan, maximaal ongeveer een kwartier.

Een beperkt aantal opdrachten vergt een langere voorbereiding. Dat zijn in het bijzonder de opdrachten in de rubrieken 'Virtuele rondleiding' en 'Beeldvorming - groepswerk'.
Deze opdrachten beogen uit te monden in presentaties of een discussie in de klas.

Voorbeeld: Het graf van Toetanchamon

Er zijn opdrachten waarin aandacht wordt besteed aan beroemde schilderijen. In andere opdrachten worden foto's vergeleken met filmbeelden, of wordt er een 'bezoek' aan gebouwen gebracht.

Voorbeeld: Renaissance, Barok en Classicisme, wat is dat?

Aanvullende items

Soms per hoofdstuk maar ook overkoepelend zijn er naast de opdrachten ook aanvullende items die de leerlingen via de website kunnen raadplegen.

 
Per hoofdstuk:
Overkoepelend:

Bij elk van de onderstaande items wordt een screenshot getoond om een indruk te geven.