'Het vak' en 'de feiten' in het geschiedenisonderwijs - SV een halve eeuw strijd

Vanaf de jaren 70 nam Sprekend verleden deel aan een internationale vernieuwingsbeweging in het geschiedenisonderwijs. In deze publicatie wordt beschreven hoe dit streven naar vernieuwing in Nederland onder veel docenten geschiedenis en zo goed als alle vakdidactici weerklank vond. Hoe deze vernieuwing weerzin opwekte bij meer behoudende docenten en anderen. En hoe de overheid er met haar regelgeving op reageerde.
De molens van de overheid malen langzaam, en soms zelfs verkeerd. Maar er blijft hoop op voortschrijdend inzicht: dat het een grote fout was geschiedenis als schoolvak te ontnemen aan bijna alle leerlingen boven de 15 jaar, dat het een goede zaak is historisch denken en handelen te combineren met het verwerven van kennis, dat wat Sprekend verleden al sinds 1978 doet, navolging verdient: meer aandacht voor de niet-westerse wereld, aparte hoofdstukken voor Indonesië, Suriname en de Antillen en daarbij te beginnen met de geschiedenis van de inheemsen en veel aandacht voor de slavernij.
Met deze publicatie hopen de auteurs een klein duwtje te geven in de richting van vervanging van de huidige leerstofvoorschriften en van invoering van geschiedenis als verplicht vak in de bovenbouw.
Het boekje verschijnt in 2023.

GVS VAK 9789462495425 3dfb 705px