Leerwerkboeken voor havo en voor wvo

!cid 4A22EBFE 8E56 4E81 A64E 05570C15AB9C 7Svbb havof!cid E611311A AA8A 4AFB ACD9 EC1934024C17 7SvBB vwofZowel voor havo als voor vwo is er een gecombineerde Leerwerkboek. Het nieuwe Leerwerkboek bevat alle stof voor het examenprogramma behalve de stof voor de nieuw voorgeschreven Historische Contexten. Per hoofdstuk is er een Historisch Overzicht, direct gevolgd door examengericht werkmateriaal. Sprekend verleden volgt daarmee de structuur van de Examenkaternen.

De Historische Contexten worden op de vertrouwde wijze in de nieuwe Examenkaternen behandeld, die naast Sprekend verleden gebruikt worden.

 
 
 
 
 
 
 
 
De onderdelen van het Leerwerkboek op een rij:
 
Een inleidend hoofdstuk gericht op het hele Examen met toelichting op
 • de Kenmerkende Aspecten en de Historische Contexten

 • de traditionele westerse periodisering en de Tien Tijdvakken

 • 'Historisch denken en redeneren' (domein A), voorzien van voorbeeld-vragen uit centrale examens van de afgelopen jaren.

7SvBB vb hk1

In deze hoofdstukken worden alle voorgeschreven Kenmerkende Aspecten van de door de overheid voorgeschreven oriëntatiekennis uitgewerkt.

7SvBB vb Hist ov

Deze thema's bieden een uitstekende mogelijkheid bieden verdieping en herhaling van voorgeschreven Kenmerkende Aspecten. In elk van deze drie thema's komen zeven van de voorgeschreven tien tijdvakken nogmaals aan de orde:

 • De opkomst van Azië

 • Van wigwam tot wolkenkrabber, geschiedenis van de VS

 • Van tsaar tot ‘tsaar’, geschiedenis van Rusland

7SvBB vb thema

7SvBB vb rechtsstaat

Er zijn vier soorten rubrieken, elk met een eigen kleur:

 • Historisch besef (groen)
 • Tijdvak-overschrijdende thema's (oranje)
 • Diepte-thema's (paars-rood)
 • Algemene thema's (geel)

7SvBB vb rubrieken

Het werkmateriaal bestaat uit:

Basisvragen

De basisvragen staan achterin het boek bij elkaar, opgebouwd vanuit en ingedeeld in de voorgeschreven Kenmerkende Aspecten (Domein B) en paragrafen

Eenheden

De eenheden staan in het boek (vwo) en op SV-Digitaal (vwo en havo). In de eenheden kunnen de leerlingen zich in een aspect van een hoofdstuk verdiepen en daarbij het onderwerp van onderop, vanuit de mensen in de tijd zelf, kunnen benaderen. Leerlingen kunnen zich voor korte tijd veel kennis eigen maken. Maar alleen stof die men zich al doende eigen maakt, heeft kans langer te beklijven.

Oefentoetsen

De oefentoetsen zijn

 • gebaseerd op de in Domein A (Historisch denken en redeneren' nieuw omschreven negentien vaardigheden;
 • naar vorm en inhoud afgestemd op het soort vragen dat op het centrale examen verwacht kan worden op grond van de (pilot-)examens van de afgelopen jaren.

7SvBB vb oefentoetsen

Personen

Aan het slot van het leerwerkboek bevindt zich een personenregister. Aan het eind van ieder hoofdstuk staan ook de in het hoofdstuk genoemde en beschreven personen bij elkaar. De Personengalerij op SV-Digitaal biedt veel gegevens over personen.

Begrippen

Aan het slot van het leerwerkboek bevindt zich een trefwoordenregister. Naast het historisch overzicht biedt het Historisch Woordenboek op SV-Digitaal veel gegevens over begrippen.

Aan het slot van elk hoofdstuk staan opdrachten en meer historische informatie die op SV-Digitaal zijn te vinden.

7SvBB vb SVD


Online beoordelen - SvBB vwo leerwerkboek