Het Leerboek

Met het ijzersterke historisch overzicht en zijn acht verwerkingspagina's staat het leerboek centraal. Vanuit het leerboek wordt verwezen naar werkboek Basis of werkboek Plus en naar SV-Digitaal. In deze nieuwe druk is het ook mogelijk Sprekend verleden zonder werkboeken te gebruiken. In het Leerboek staan nu veel nieuwe uitdagende opdrachten in vier nieuwe rubrieken.

Omslag SvOB6 hv1 lb 9789462490536 3df Omslag SvOB6 hv2 lb 9789462490611 3df Omslag SvOB6 hv3 lb 9789462490697 3df

De verschillende onderdelen van het leerboek op een rij:

  • Overheid en samenleving verwachten in het kader van het recente streven naar vernieuwing van het onderwijs in alle vakken meer training in kritische en onderzoekende vaardigheden. Voor het geschiedenisonderwijs zijn dit soort vaardigheden verbonden aan historische begrippen als verandering en continuïteit, oorzaken en gevolgen, standplaatsgebondenheid en beeldvorming niet nieuw. Maar ze hebben de laatste jaren extra aandacht gekregen in de examenvoorschriften. Deze nieuwe druk van Sprekend verleden laat het geschiedenisonderwijs in de onderbouw daar goed op gaat aansluiten.
  • In het eerste hoofdstuk worden de historische kernbegrippen kort uitgelegd en voorzien van korte opdrachten, waarvan de meeste direct klassikaal in enkele minuten kunnen worden verwerkt.

leerboekspread hk1 voorlopig

Openingsbladzijden voorlopig

leerboekspread voorlopig

In het Leerboek staan nu veel nieuwe uitdagende opdrachten in vier nieuwe rubrieken. Het is een uitbreiding van de in de 5de druk gepresenteerde KKW-pagina's (Kennen, Kunnen en Willen).

Elke rubriek bestaat uit twee bladzijden met elk vier tot vijf bij de rubriek passende en de leerlingen uitdagende korte opdrachten:

  • Wijzer worden met SV
    Opdrachten met basisvragen, begrippen en personen, kaarten en tijdbalken, gericht op KA's en TT's
  • Historisch denken en redeneren met SV
    Opdrachten afgestemd op historische vaardigheden die door de overheid voor het geschiedenisonderwijs zijn voorgeschreven.
  • SV spelenderwijs
    Spelopdrachten waarmee de leerlingen zich spelenderwijze basisstof kunnen eigen maken
  • Zelf aan de slag
    In deze rubriek worden suggesties gedaan om de leerlingen zelf geschiedenis te laten schrijven over aspecten uit de stof van het betrokken hoofdstuk en worden korte oefeningen in het doen onderzoek aangeboden

leerboekspread KKW

Veel van de oude ‘eenheden’ in Sprekend verleden worden nu facultatief aangeboden via een (digitaal) bronnenboek.

  • Sommige eenheden (grotere opdrachten) uit de 5de druk zijn verplaatst naar dit (digitaal) bronnenboek.
  • Van andere is een verkorte versie in het leerboek opgenomen en de uitgebreide versie in het (digitaal) bronnenboek.

Hieronder kunt u bladeren in het leerboek -deel 1 hoofdstuk 4 - Het Oude Griekenland

Tip: klik hier om het boek in volledig scherm te openen.